Klamydia är en lömsk sjukdom eftersom majoriteten av alla smittade inte får några symptom alls. Bara en liten del av alla personer som drabbas kan få sveda och klåda från underlivet. Ibland gör det också ont när man kissar. Klamydia kan ge flera följdsjukdomar om den inte behandlas och man riskerar att bli steril. Därför är det så viktigt att du testar dig om du misstänker att du kan ha blivit smittad.

Vad är klamydia?

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige, 40 000 personer smittas i Sverige varje år. Klamydia är en bakterieinfektion som sprids genom samlag. Inkubationstiden är cirka två veckor. Klamydia behandlas med antibiotika som du inte behöver betala för. Har man drabbats av klamydia så måste man anmäla sig enligt smittskyddslagen. Det innebär att du är skyldig att klamydiatesta dig om du misstänker att du har fått klamydia och du måste dessutom kontakta alla personer som du har haft sex med den senaste tiden. Du ska inte ha sex igen förrän du har avslutat din behandling. Kondom skyddar mot klamydia.

Självtest för klamydia

Misstänker du att du kan ha smittats av klamydia kan du boka tid på en mottagning där du göra ett klamydiatest. Ibland behöver du boka tid i förväg men på många ställen i Sverige så kan du komma och göra ett test utan att boka först. En del personer kan dra sig för att gå till en mottagning och prata med en barnmorska. Ofta ställer de frågor om när och hur du har haft sex och det kan upplevas som jobbigt att berätta. Sedan några år så finns det en ny sorts test som kallas “självtest”. Det är ett test för hemmabruk som är enkla att använda. Det finns självtester för att mäta olika könssjukdomar. Vissa tester ger dig provsvaret direkt medan till exempel klamydia-test måste skickas till ett laboratorium för analys och då tar det ett par dagar innan du få resultatet.

Hur fungerar ett självtest? 

Självtest finns för både kvinnor och män. När du köper ett självtest för kvinnor så följer det med en bomullspinne. Den ser ut ungefär som en stor tops som man använder att göra rent öronen med. Pinnen ska föras upp i slidan och sedan gnuggar du försiktigt mot slidväggen. Bomullspinnen läggs ned i förpackningen och du skickar provet med vanlig post till ett laboratorium. Provresultatet finns tillgängligt på internet 24 timmar efter att testet har inkommit till laboratoriet.

Vill inte gå till klinik – testa dig själv hemma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *