En damcykel framtagen för terräng

En mountainbike för kvinnor är en damcykel som är specifikt framtagen för användning i tuffare terräng. Dessa cyklar finns att köpa i alla möjliga former och storlekar, precis som kvinnor skiljer sig åt i dessa avseenden.

Traditionellt sett har damcyklar för mountainbiking varit mindre i storlek haft en mer kompakt geometri, eftersom kvinnor i genomsnitt är kortare. Vissa cykeltillverkare har dock upptäckt att kvinnor även har en kortare överkropp och längre ben än män, vilket potentiellt sett kan påverka deras positionering och komfort på en vanlig mountainbike. Så behöver du en damcykel för att ge dig ut i terrängen?

Damcykel, herrcykel eller unisex?

Om du är kort i lästen och gillar MTB-cykling, finns det gott om högkvalitativa och fullfjädrade mountainbikecyklar att tillgå, oavsett vilken slags cykling du föredrar att ägna dig åt. I samband med en undersökning i sociala medier framkom dock intressant information om huruvida kvinnor i regel använder sig av en damcykel när de ägnar sig åt mountainbiking eller ej. Det finns ju så många olika kvinnospecifika cykeltillverkare att välja mellan, vilket gör det hela än mer intressant.

För att sammanfatta det hela behöver du som kvinna inte känna dig nödgad att begränsa ditt urval till just en damcykel. De damcyklar som är framtagna för MTB-cykling kompletterar snarare ditt urval och gör det ännu större! Det är fullt förståeligt att detta kanske inte förenklar processen att köpa en ny cykel, utan snarare försvårar den. Det stora urvalet kan nämligen göra dig mer förvirrad än om du bara hade ett mindre antal modeller att välja mellan.

Sammanfattning: Valet mellan damcykel eller annan modell är individuellt

Den goda nyheten är dock att du inte nödvändigtvis behöver köpa en damcykel, inte ens om du är kortare till växten. Kvinnor – och även alla andra cyklister – kan istället välja att anpassa vissa delar av cykeln efter sin kropp, särskilt de tre kontaktytor som du har mellan dig och din cykel (styret, sadeln och pedalerna). Oavsett vilken slags cykling du älskar att ägna dig åt, behöver du dock inte oroa dig – det finns en cykel för just dig (damcykel eller ej)!

En damcykel framtagen för terräng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *