Smålån, eller snabblån som de också kallas, är lån som det är relativt lätt att få. Ansökningen brukar vara snabb och okomplicerad. Många smålån betalas ut direkt till ditt bankkonto. Räntan är högre än för privatlån, men fördelen med smålån är att de är enklare och snabbare. Dessutom brukar kraven vara lägre. Nu för tiden finns det gränser för vad ett snabblån får kosta. Det finns både ett räntetak och ett kostnadstak. Det är bra för dig som konsument eftersom du inte riskerar att lånet börjar leva sitt eget liv och kostar oändligt mycket i ränta och avgifter. Ändå är det bra att jämföra smålån innan du accepterar ett låneerbjudande. Det finns fortfarande mycket pengar att spara. Låt oss titta på de viktigaste punkterna:

1. Räntan

Räntan på smslån kan maximalt bli 40 procentenheter över referensräntan. I praktiken innebär det att många lån hamnar i närheten av detta belopp. Ändå finns det smålån som ligger både 10 och 20 procentenheter under denna gräns och till och med är ännu billigare än så.

Räntekostnaden för ett lån på 20 000 och återbetalningstid på 2 år kan se ut så här:

  • 39% ränta: 9111,48 kr
  • 19% ränta: 4196,14 kr

Skillnaden är nästan 5 000 kronor, vilket är mycket med tanke på att hela lånet är på endast 20 000 kronor.

2. Avgifterna

Det är lätt att glömma avgifterna. Faktum är att avgifterna på smslån kan vara minst lika viktiga som räntan. Det är inte ovanligt att snabblån har en startavgift på 200 till 450 kronor. Dessutom har de flesta smslån även en aviavgift på 19 till 45 kronor. Skillnaden i kostnad mellan ett smslån utan avgifter och ett lån med avgifter kan bli ganska stor, speciellt som det är ett litet lån. För att lättare kunna jämföra lånen bör du titta på den effektiva räntan. Den visar ett exempel på vad lånet kostar med ränta och avgifter.

3. Villkoren

Innan du ansöker kan det vara bra att jämföra övriga villkor noga. Kontrollera vad det är för åldersgräns för lånet. Många smålån har 20-årsgräns. Titta även på inkomstkravet. Ibland krävs fast inkomst, men ofta går det bra att bara ha viss deklarerad inkomst för att få låna. Ifall du har betalningsanmärkningar är det smart att undersöka om långivaren godtar sådana innan du ansöker.

Tre saker att titta på

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *