Säkerhetsdörrar har blivit vanligt förekommande – både i flerbostadshus, villor och hos företag. Det finns olika modeller och olika säkerhetsklasser att välja bland beroende på var dörren eller dörrarna ska installeras och det kan till en början vara svårt att veta vad man bör välja. Här kan du läsa mer om olika modeller och säkerhetsklasser för Woodsteel säkerhetsdörrar.

Säkerhetsdörrar och säkerhetsklasser från Woodsteel

Sedan 2011 finns särskilda krav på säkerhetsdörrar. Standarden är en Europastandard och kallas för EN-1627 men i Sverige är det även vanligt att den kallas för SS EN-1627. En första sak att kolla efter vid inköp av säkerhetsdörrar är alltså att denna märkning finns. Vad gäller säkerhetsklasserna kan även dom känna sig svåra att förstå sig på men egentligen är det inte så avancerat som det först kan verka. Klasserna benämns med förkortningen RC, vilket står för Resistance Class. Det finns sex olika klasser för säkerhetsdörrar, från RC 1 till RC 6. Ju högre siffran är, desto säkrare är dörren.

Siffran indikerar i första hand hur svårt det är att bryta sig in genom dörren och alla säkerhetsdörrar genomgår flera olika typer av tester. Dörrarna ger dock inte bara en högre säkerhet när det kommer till inbrott, utan har också bättre egenskaper för att kunna stänga ute brand, brandrök och ljud.

Olika modeller inom säkerhetsdörrar

Det finns säkerhetsdörrar att välja för dom flesta typer av byggnader. En vanlig missuppfattning är att säkerhetsdörrar är tråkiga vad gäller utförande men så behöver det inte vara – det finns modeller som passar oavsett byggnadens stil och byggnadsår. Idag finns bland annat följande modeller att tillgå på marknaden:

  • Lägenhetsdörrar
  • Ytterdörrar för villor och småhus
  • Entréportar

Vad gäller utseende finns även här väldigt mycket mer att välja bland än vad många kanske tror. Det finns enkla dörrar med en slät yta men också vackra trädörrar med utskurna detaljer. Bakom träet döljer sig dock en kärna av flera olika material som gör dörren betydligt mer motståndskraftig än sådana som är genomgående gjorda av trä. Man behöver alltså inte göra avkall på utseendet bara för att man väljer en säkerhetsdörr.

Det finns dessutom många säkra dörrar med glaspartier, som trots det håller samma höga säkerhetsklass som andra. Ett skyddsglas används och man behöver inte oroa sig för att en eventuell inbrottstjuv ska kunna krossa glaset – det tål till och med att bli beskjutet.

Säkerhetsklasser från Woodsteel säkerhetsdörrar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *