Så minskar du risken för inbrott

Antalet inbrott har ökat kraftig under dom senaste åren och många husägare oroar sig för att få objudna gäster. Det finns mycket man kan göra för att minska inbrottsrisken i sitt hus, bland annat genom att installera ett villalarm och hålla koll i området tillsammans med sina grannar. Även mindre åtgärder som att lämna saker framme har haft bevisad effekt mot inbrott – det gäller att det ser ut som att någon är hemma även om så inte är fallet.

Skaffa ett bra villalarm

Alla tjuvar tar inte hänsyn till om det finns larm i bostaden eller inte men många gör det. Att investera i ett bra villalarm kan skrämma bort många objudna gäster men skulle någon mot förmodan ändå göra inbrott kommer hjälp snabbt finnas på plats. Inbrottstjuvarna får en väldigt begränsad tid på sig att leta rätt på värdesaker och många skräms iväg när larmet går. Många husägare känner sig tryggare med ett larm och det kan vara en bra investering för den som känner sig otrygg och rädd.

Grannsamverkan är effektivt

Har man grannar i området är grannsamverkan en väldigt bra och effektiv sak. Ska man resa bort är det bra om en eller flera grannar kan hjälpa till med gräsklippning, snöskottning, ta in posten och andra saker som gör att det ser ut som att någon är hemma. Kanske kan grannen parkera sin bil på gården då och då.

Andra tips

Förutom att skaffa ett villalarm och samarbeta med sina grannar finns det många små saker man kan göra för att undvika inbrott. Till exempel bör man se över lås både på ytterdörrar, balkongdörrar och fönster. Sätt upp en lampa som tänds automatiskt vid rörelse ute på parkeringen och lägg aldrig ut på sociala medier att du ska resa bort och lämna huset tomt. Lämna gärna leksaker eller andra små saker framme på gräsmattan och få det att se ut som att någon är hemma.

Oavsett om man tar till alla tänkbara åtgärder för att minska risken för inbrott är man aldrig riktigt säker. Det gäller att vara vaksam och göra det man kan men vissa inbrottstjuvar räds varken det ena eller det andra. Det allra bästa är att hålla koll i området och att alltid få sitt hus att se bebott ut. Tillsammans med ett villalarm kan öka man tryggheten och snabbt få hjälp snabbt om olyckan skulle vara framme.

Så minskar du risken för inbrott

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *