Hardtail eller dämpad mountainbike?

När du ska köpa en ny mountainbike behöver du först och främst bestämma dig för huruvida du vill ha en hardtail eller en heldämpad MTB. Vilka skillnader mellan de olika cyklarna är och vilka syften de har går vi igenom här.

Förutom när det gäller downhillcykling, där de flesta cyklister använder sig av heldämpade cyklar, är både hardtail och dämpade mountainbikes vanliga i MTB-spåren. De bägge typerna av MTB-cyklar är framtagna för olika ändamål, så även om ditt inre barn gärna vill ha en heldämpad mountainbike är det inte säkert att det är den mest lämpade cykeln för just dig.

Fördelar med hardtails

En hardtail är en typ av mountainbike som man antingen älskar eller hatar. I slutändan är en hardtail en mountainbike som är styv bak. På en sådan cykel finns dämpning endast fram på cykeln, medan bakdelen av cykeln saknar dämpning. Dessa är fördelarna med en hardtail:

  • Enklare mekanik. En hardtail har inte lika många mekaniska delar som kan strula som en heldämpad mountainbike. Eftersom det sitter färre delar på den är den också snabbare. Det innebär att du kan ägna mer tid åt att cykla och mindre tid åt reparation, underhåll och justering av cykeln.
  • I alla prissegment får du bättre komponenter och en bättre ram för pengarna om du köper en hardtail. Detta då tillverkaren inte behöver bekosta de extra delar som sitter på heldämpade mountainbikes.
  • Lättare. Utan dämpning bak är en hardtail lättare än en mountainbike med dämpning såväl fram som bak. Detta försöker tillverkarna ofta kompensera genom bättre och lättare material på heldämpade cyklar, men det innebär bara att prislappen blir större.

Fördelar med heldämpade mountainbikes

Heldämpade mountainbikes har dämpning både fram och bak. De är byggda för brantare och tekniskt svårare MTB-spår. För att till fullo nyttja en heldämpad mountainbike behöver dämpningen ställas in ordentligt.

  • Enklare att styra. En heldämpad cykel ger hjulen bättre kontakt med marken och en mjukare rullning. Stenar och andra hinder kastar inte heller runt dig på cykeln.
  • Ökad komfort. Den bakre dämpningen absorberar smällar som din kropp annars skulle ta emot.
  • Kombinationen av ökat grepp och absorbering av stötar gör dig snabbare i framför allt nedförsbackar.
Hardtail eller dämpad mountainbike?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *