Att välja fond tillsammans med din fondförvaltnings-advisor

Det är inte lätt att veta hur man ska investera sina pengar i fonder. Tack och lov finns advisorer som jobbar inom fondförvaltning och har all kunskap, expertis och erfarenheter om marknaden och börsen som du behöver. Tillsammans med din advisor kan du bestämma dig för vilken fond du ska välja. I den här texten berättar vi lite mer om det!

Jämföra avkastning och avgifter

När du vet vilken sorts fond du vill ha är det dags för nästa steg: vilken specifik fond (eller specifika fonder) ska du satsa på. Det finns ofta flera fonder med samma placeringsinriktning och din advisor hjälper dig hur du kan resonera och vilka hjälpmedel som finns.

Vad är det man bör jämföra? Det första är avkastningen och avgiften inom själva fonden. Det är bra att vara prismedveten. Det innebär att du både ser till vad det kostar (avgiften) och vad du får för pengarna (avkastningen). Vid jämförelse av fonder med liknande inriktning bör du ta hänsyn till såväl avkastning, det vill säga hur mycket fonden har ökat eller minskat i värde, som avgift, det vill säga priset för förvaltningen av fonden. Avkastningen handlar om framtiden, som är okänd. Men även om det är framtiden som vi är mest intresserade av, ger historiken ändå värdefull information om hur fonden har lyckats hittills. Om du är en nybörjare hjälper advisorn inom fondförvaltning dig med alla tal och även om du redan har lite erfarenhet kan advisorn ge dig viktigt hjälp. Det är viktigt att känna till att avgifterna alltid är bortdragna när avkastningen visas. Det betyder att två fonder med samma avkastning har varit lika bra för dig som sparare, oavsett vilka avgifter de har. Du måste också räkna in avgifterna som advisorn tar. Många glömmer att fondförvaltning faktiskt kostar.

Fondbetyg

Ett annat sätt att utvärdera fonder är att titta på vad fonden har fått för rating eller fondbetyg. Fondbetyg tas fram av olika ratingföretag. Fonderna betygsätts utifrån olika kriterier, framför allt historisk avkastning och risk. En del väger också in förutsättningar för framtida utveckling i betygen. Har en fond fått högt betyg från flera ratingföretag är det värdefull information. De flesta advisorer inom fondförvaltning har koll på dessa ratings och ger dig all information du behöver. Med andra ord är det mycket lättare att investera i fonder om man har en hjälpande hand och det har man med en fondförvaltnings-advisor.

 

Att välja fond tillsammans med din fondförvaltnings-advisor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *