Undrar du vad ett snabblån är och hur ett sådant bör användas? Här går vi igenom för- och nackdelarna med dessa lån. Så läs vidare för att få dina frågor besvarade!

Vad är ett snabblån egentligen?

Ett snabblån är generellt sett ett mindre lån som används för att täcka viktiga utgifter. Några exempel på sådana är: hyra, el och inköp av matvaror. Det kostar ofta ganska mycket att ta ett sådant här lån – därför bör du endast göra detta om du verkligen måste.

På grund av den höga kostnaden bör du inte använda ett sådant här lån för till exempel impulsiv konsumtion. Allra helst bör du istället avvakta med sådana inköp tills du faktiskt har de pengar som behövs för att finansiera konsumtionen. Alternativt kan du välja att spara lite grann varje månad för att på så vis kunna köpa varan eller tjänsten vid ett senare tillfälle.

Ett snabblån bör med andra ord ses som en sista utväg när du inte längre har några andra alternativ att tillgå. För du bör välja att ta ett vanligt blancolån med lägre ränta, om du har möjlighet att bli beviljad ett sådant. Alternativt kan du istället välja att begära ett förskott på lönen från din arbetsgivare eller be en vän om ett litet lån.

För- och nackdelarna med dessa lån

Innan du väljer att ta ett sådant här lån bör du känna till fördelarna och nackdelarna med lånet. Generellt sett är fördelarna med dessa lån att:

  • Ansökningsprocessen är ganska enkel och snabb.
  • Du snabbt kan få tillgång till de pengar som du väljer att låna.
  • Även kunder med sämre kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar kan ibland beviljas dessa lån.

De främsta nackdelar med dessa små lån är att:

  • Räntan är högre jämfört med vad den är för andra lån.
  • Löptiden är kort och du behöver därför betala tillbaka lånet ganska fort.
  • Du kan potentiellt sett hamna i en negativ ekonomisk spiral där du får svårt att bli skuldfri.

I vissa fall kan det dock ändå vara värt att ta ett sådant här lån. Till exempel gör lånet det möjligt för dig att täcka oförutsedda utgifter och dylikt.

Vad är ett snabblån och hur bör det användas?