Scrapbooking är en populär hobby där man skapar minnesalbum genom att dekorera och arrangera fotografier och andra minnessaker på ett kreativt och personligt sätt. Scrapbooking har blivit allt mer populärt de senaste åren eftersom det är ett roligt sätt att bevara och dela sina minnen på.

Komma igång med scrapbooking

För att komma igång med scrapbooking behöver du några basgrejer. Det viktigaste är ett album eller en scrapbook att samla dina sidor i. Det finns album i många olika format och material. Välj ett album som passar din stil. Utöver albumet behöver du foton, papper, dekorationer som stickers och stämplar, lim, sax och pennor. Börja med att gå igenom dina fotografier och andra minnen som du vill ha med i ditt scrapbook. Sortera dem tematiskt, till exempel efter årtal, resor, familj eller speciella händelser. Det underlättar när du sedan ska sätta ihop sidorna i albumet. Fundera på vilka färger och stilar som passar just dina bilder och minnessaker.

Skapa unika scrapbook-sidor

Nu är det dags att börja skapa dina egna unika scrapbook-sidor. Använd gärna olika sorters och färgers papper som bakgrund på sidorna. Limma eller tejpa fast fotografierna och klipp till i intressanta former. Komplettera med dekorationselement som stickers, rubbon, knappar eller stämplar. Skriv till rubriker, texter och journalanteckningar för hand med tuschpennor och gelpennor.

När du är klar med dina scrapbook-sidor är det dags att lägga in dem i albumet. Sortera sidorna i kronologisk ordning eller efter teman. Förvara albumet på ett torrt och mörkt ställe så att färgerna inte bleks och sidorna gulnar. Komplettera gärna albumet allteftersom du får nya minnessaker som du vill bevara.

Ge bort ett scrapbook i present

Ett fint sätt att överraska någon på är att ge bort ett scrapbook i present. Samla då ihop personliga foton, resedagböcker eller andra minnessaker kopplade till mottagaren. Skapa unika scrapbook-sidor utifrån dessa minnen och sätt ihop till ett personligt album. En hembyggd scrapbook med privata minnen är något som de flesta blir glada över att få.

Scrapbooking är inte bara ett sätt att bevara gamla foton och minnessaker, det är också ett kul och kreativt sätt att sysselsätta sig på. Att kombinera färger, mönster och form är både inspirerande och avkopplande. Dessutom får man ett fint minnesalbum att ta fram och titta i när man vill minnas gamla tider.

Scrapbooking – en kreativ hobby

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *