Det är inte alla som har grepp om vad PPM-systemet innebär och varför man skall göra val för bra avkastning. För de flesta är det någonting konstigt som man inte sätter sig in i. Det finns samtidigt goda argument för att tänka igenom sina val då avkastningen är helt olika beroende på sådant. Advisor fondförvaltare är en av många aktörer som haft en bra avkastning. De jobbar både med vanlig fondförvaltning och med PPM. Deras främsta PPM-fond är Advisor världen som skall ha en avkastning om 60% under 5 år! Väljer man inte någonting alls hamnar pensionen i AP7 Såfa vilket är ett statligt alternativ. Denna är enligt devisen hellre tryggt än snabbt. Kort sagt är det inte någon större avkastning från denna och enligt vissa är det nätt och jämnt värt att kallas förvaltning.

Tänk framåt i första hand

När man investerar i fonder, oavsett om det är PPM eller vanliga fonder, är det viktigt att man tänker ur ett långt perspektiv. Börsen kommer alltid att gå upp och ner och man kan inte räkna med en jämn uppgång. Tvärtom är styrkan i en fond att det varierar mellan de olika bolag fonden investerar i. Då kan man navigera runt problemen och köpa när det är billigt för att balansera övriga skiften. Är det fråga om ett långsiktigt spar-upplägg kan man utan några problem fortsätta med sin vanliga insättning även när det går sämre. Över tid kommer de flesta kurvor att svänga och över tid kan man därför vinna stort på att inte vara för snabb med att hoppa av.

Väljer man att köpa aktier direkt i ett visst bolag är man mer sårbar man kan naturligtvis också få en snabb ökning av kapital. I och med att ett bolag snabbt kan gå upp, har man möjlighet att tidigt vara med på skutan. Samtidigt är det inte alltid man kan förlita sig på ett kommersiellt bolag. Det kräver att man är noga med sin information och att man aktivt köper och säljer. När det kommer till PPM är det för många bäst att välja fonder som hanteras av ekonomer.

PPM och fonder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *