Ordel är ett svenskt ordspel som har blivit väldigt populärt sedan det lanserades. Spelet går ut på att gissa ett slumpmässigt ord på fem bokstäver på så få gissningar som möjligt. Ordel skapades 2022 av Adam Andreasson som ville ha en svensk version av det populära engelska spelet Wordle. Han insåg att det fanns ett behov av ett liknande spel fast på svenska och bestämde sig för att utveckla det själv.

Tusentals spelar Ordel varje dag

Det finns ingen officiell statistik på hur många som spelar Ordel dagligen, men enligt uppgift handlar det om tusentals spelare. Även om Ordel inte kan nå lika stor spridning som de engelskspråkiga varianterna är populariteten imponerande med tanke på att målgruppen är begränsad till svensktalande. Ordel har lyckats bygga upp engagerade communitys där spelare diskuterar olika lösningar och strategier. På sociala medier som TikTok finns dessutom flera framgångsrika konton som delar med sig av sina lösningar till över en miljon följare. Spelet har helt enkelt slagit an en sträng hos den ordleksugna svenska allmänheten. Det visar att Adam Andreasson fyllde ett tomrum när han skapade Ordel.

Svårt att fuska med Ordel

Eftersom Ordel bygger på att man själv kommer fram till dagens lösning genom logiskt tänkande, så får man tyvärr inte se svaret om man inte lyckas innan spelet avslutas. Många letar därför efter Ordel fusk för att slippa gissa. I dagsläget finns det dock inga hemsidor som delar med sig av dagens lösning i förväg. Förhoppningsvis är det något som kommer i framtiden för att underlätta för de som fastnar. Tills vidare får spelare antingen chansa på att gissa rätt eller starta om spelet och försöka igen med nya bokstäver. Utmaningen ligger ju trots allt i att själv lista ut ordet.

Praktisk app gör det enkelt

En stor fördel med Ordel är att de har tagit fram en smidig app som gör det enkelt att spela spelet i mobilen. På så sätt kan man spela var man än befinner sig, till exempel på resande fot eller i väntrum. Appen är helt gratis att ladda ner till både Android och Iphone. Den fungerar precis som webbspelet fast i mobilformat. Det enda som krävs är en internetuppkoppling. Sammanfattningsvis har Ordel på kort tid blivit ett av de mest populära svenska ordspelen. Tusentals spelar dagligen och försöker gissa det dagliga ordet på så få försök som möjligt. Även om det är svårt att fuska i spelet lockar utmaningen många att testa lyckan gång på gång.

Det populära svenska ordspelet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *