Bästa resekreditkortet

På våren 2015 genomförde tidningen Privata Affärer en jämförelse av de olika kreditkort som fanns på den svenska marknaden. Detta utifrån vilket som var bäst att ta med på en resa. Vinnaren blev ICA:s kreditkort.

Orsaken till vinsten var att detta var det enda kort (i jämförelsen) som inte tog ut någon avgift när kortägaren använde det för att ta ut pengar i en automat. De hade inte heller något valutapåslag på uttaget. Detta gör att kostnaden för att använda kreditkortet utomlands minimerades. I jämförelse kan andra så kallade ”Resekreditkort” nämnas där denna kostnad många gånger var på 3% på uttaget belopp men minst 35kr per gång. Den som tar ut pengar ofta utomlands kommer därmed behöva betala en relativt stor summa i avgifter.

Ser man enbart till avgiften på semestern så vinner ICA:s kreditkort. Men ser man på helheten är det inte lika säkert att detta kort står som vinnare. Det är inte heller det bästa kreditkortet gällande ersättning i reseförsäkring. Som alltid handlar det alltså om vad som jämförs och vad man som konsument främst prioriterar.

Kostnaden – Se på helheten

Om en familj tar ut 1000kr varannan dag i 14 dagar kommer detta att vara helt gratis med ICA:s kort. Sker uttaget med Bank Norwegian Kreditkort kostar det inte heller något i uttagsavgift. Däremot har de ett valutapåslag på 1,75%. Därmed kommer familjen att betala 17,50kr per uttag mer än vid uttag med ICA:s kort (förutsatt att det är samma växlingskurs).

Sammanlagt kostar det alltså 17,50 * 8 = 140kr mer med det norska kreditkortet. Men Bank Norwegian Kreditkort är gratis och ICA:s kostar över 300kr per år. Redan där har man alltså sparat in på förtjänsten på de billigare uttagen. Lägg där till att det ges 1% i återbäring på allt som handlas med Norwegiankortet medan ICA bara ger 0,5%.

Sett på den totala kostnaden är inte ICA bäst. Men sett enbart till kostnaden vid uttag utomlands vinner de.

Vilket är det bästa resekreditkortet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *