Ett attefallshus kan vara en bra lösning för den som behöver lite extra utrymme, till exempel i form av gästrum eller hemmakontor. Innan bygget sätter i gång finns det dock en del saker som är bra att tänka på – inte minst vilka regler som gäller. Det kan också vara bra att tänka igenom vilka alternativ som finns för att få ett litet hus på gården – bygga det själv i lösvirke, köpa en byggsats eller köpa det helt nyckelfärdigt?
Regler för attefallshus
Det finns några saker att ha koll på när ett attefallshus ska byggas. För det första finns regler när det kommer till storlek – det får vara max 30 kvm stort och maxhöjden, från marken upp till tacknocken, får vara upp till max 4 meter. Vid byggnation av flera attefallshus på tomten får dom vara högst 30 kvm tillsammans.
Huset kan placeras i princip var som helst på tomten men om det ska stå 4,5 meter eller närmare från tomtgräns så behövs eventuella grannars medgivande för detta. Boverket reglar bestämmelserna kring vad som gäller så det kan vara klokt att läsa på där.
Alternativ för bygget
När allt är utrett vad gäller regler och bestämmelser och det blivit dags att få det lilla huset på plats och det finns flera olika alternativ för det.
- Bygga själv / Lösvirkeshus – Det finns både för, – och nackdelar med att bygga ett attefallshus på egen hand. Dels krävs vissa kunskaper vad gäller byggnadsteknik, dels är det mest tidskrävande. Fördelen är att huset kan utformas helt utifrån egna önskemål och behov vad gäller både planlösning, stil och annat.
- Byggsats – Attefallshus finns även som byggsatser vilket innebär att själva bygget går snabbt. Dock finns begränsningar vad gäller utseende, även om det trots allt finns en hel del att välja bland.
- Nyckelfärdigt – Attefallshus finns även att köpa som helt nyckelfärdiga, vilket innebär att det är klart att inreda och användas. Här finns alltså mycket tid att spara men det är också det dyraste alternativet.
Så vilket är egentligen det bästa alternativet? Det beror helt på behov och önskemål. För den som gillar snickarglädje och stor valfrihet kan det vara fördelaktigt att bygga helt på egen hand. För den som däremot vill ha allting färdigt, utan att behöva göra något själv, kan ett nyckelfärdigt alternativ vara det rätta.