Det krävs en hel del för att en vanlig promenadsko ska kunna uppgraderas till en sko anpassad för löpning. Dagens löparsko är långt mer anpassad för dess uppgift än vad den var för säg en 10-20 år sedan. Den stora skillnaden är att man idag kan välja sko helt utifrån sitt eget sätt att springa, men också utifrån kroppsvikt och fotvalv. Med rätt fakta kring det egna behovet och förutsättningarna så har det aldrig varit så lätt att hitta rätt löparsko som nu.
Kort löparskoguide
Stötdämpning är a och o när det kommer till löparskor. Med rätt stötdämpning minskar du risken markant att drabbat av slitage eller smärta i knän och rygg. Effekten av stötdämpningen beror givetvis på hur mycket du väger. En person som är tung bör därför välja en löparsko som är mer stabil.
Att välja skor beroende på hur ditt löpsteg ser ut är också viktigt. Lutar foten inåt när foten träffar marken kallas det för pronation och en sko som har en uppbyggd insida av sulan och är mer stabil är att rekommendera. Lutar foten utåt kallas det för underpronation eller supination och en så kallad neutral sko är bäst för fötterna. Se hur slitaget ser ut på ett par använda skor för att bedöma vilken typ av löparsko som passar för dig.
Fotvalvet avgör också vilken typ av sko som passar dig. Ett högt fotvalv trivs bäst i en sko med svängd läst, medan ett lågt fotvalv kräver en rak eller lätt svängd läst.
Kortare eller längre turer
Val av löparskor beror givetvis på hur du tänker använda dem, i vilken terräng och om det handlar om längre eller kortare sträckor. För kortare sträckor på plan mark känns lättare skor förmodligen bättre, men för dig som springer längre sträckor i kuperad terräng är en stabil och därmed tyngre sko bättre för att förebygga skador. Det viktigaste är dock att prova skon, för även om skon töjer sig en aning så är det bästa att köpa en sko som känns bra från start. Löparskor kan du beställa från e-butiker på nätet. De håller ofta lägst priser och erbjuder öppet köp och fri frakt och retur.